Apricot dipercayai berasal dari China yang mana buah ini telah ditanam sejak 4000 tahun yang lalu. Buah ini turut ditanam di India dan Tibet.
Kaum Hunza yang tinggal di pergunungan Himalaya sebagai kaum
yang berumur panjang, amat menghargai buah ini kerana kebaikan yang diberikan
olehnya terhadap kesihatan mereka semenjak 1500 tahun dulu.
Apricot juga terkenal sebagai makanan kesihatan oleh pengamal
perubatan Greek sementara orang Rom pula mendedikasikan buah ini kepada Venus,
dewi cinta mereka. Apricot telah diperkenalkan di eropah semasa zaman Alexander
The Great.
Apricot termasuk dalam kelas subasid. Asid ini boleh
didapati ketika buah ini masih belum masak sepenuhnya. Keasidannya akan semakin
berkurangan manakala kandungan gula nya akan semakin meningkat semasa buah ini
dalam proses masak.Apricot merupakan buah yang berbiji dan mengandungi pelbagai
khasiat. Buah, biji, minyak dan bunga dari buah aprikot telah digunakan di
dalam bidang perubatan sejak berkurun lamanya.
Di China ubat yang digelar Apricot Gold diperbuat daripada
biji pokok yang ditanam di kawasan tertentu. Ubat ini dikatakan dapat
memanjangkan umur. Apricot bagus untuk amenia kerana ia mengandungi zat besi
yang tinggi. Walaupun kandungan kuprum dalam buah adalah sedikit namun mineral
itu dapat menjadikan besi tersebut dimanfaatkan oleh tubuh....
masih banyak lagi khasiat dari buah aprikot...
Aprikot pulihkan badan selepas berhenti merokok
Aprikot sejenis buah yang berwarna kuning yang sama rupanya
seperti buah plum atau pic. Ia kaya dengan beta-carotene, sejenis bahan anti
pengoksida dalam vitamin A, dan berkalori rendah. 3 biji buah aprikot
membekalkan beta-carotene lebih 50 % daripada keperluan harian dan hanya 50
kalori.
Kajian-kajian menunjukkan bahawa pemakanan yang kaya dengan
beta-carotene seperti aprikot menghindarkan penyakit barah, terutamanya di
bahagian tenggorok, paru-paru dan pankreas.Buah aprikot sesuai diamalkan oleh
mereka yang sudah atau berhajat untuk berhenti merokok kerana ia berperanan
menghilangkan kesan-kesan nikotin, sekaligus mempercepatkan proses pemulihan
dan penyembuhan. Kandungan beta-carotene dalam buah aprikot juga membantu
menghindarkan pengerasan dalam saluran darah yang menjadi punca penyakit
jantung karonari.
Selain daripada itu, aprikot sesuai diamalkan oleh wanita
yang baru putus haid kerana buah itu mengandungi boron, yang merangsangkan
pengeluaran hormon seks estrogen. Aprikot juga membekalkan garam galian kalium
untuk menjaga kesihatan jantung, zat besi untuk menghindarkan keletihan dan
jangkitan dan juga silika, sejenis sebatian yang menjamin kesihatan kulit,
rambut dan kuku.
Biji yang penuh dengan KEAJAIBAN pada abad ke 21
JUGA BERTINDAK
•Menyelamat/ membaikpulih fungsi hati
•Membersihkan saluran darah
• Merawat penyakit diabetes
• Menurunkan tekanan darah tinggi
• Memperbaiki fungsi buah pinggang
• Mengurangkan kesakitan sendi tulang
• Memudahkan penurunan berat badan
• Baik untuk pembersihan usus
• Mengawal masaalah serawan (ruang putih di dlm mulut)
• Pemangkin kepada kesihatan mental
Tip Kanser :
Amalkan memakan makanan yang mengandungi B17 di bawah ini.
Amalkan memakan makanan yang mengandungi B17 di bawah ini.
a. Broccoli, asparagus, beets,(tumbubuhan yang akarnya
manis), Kobis,Lobak merah,Bunga kobis,celery, timun , lemon hijau dan kuning,
b. Kacang hijau, kacang merah, dan kacang buncis, lada hitam
( yang muda) Bayam, spinach, biji sawi, collards, asparagus, salad, kacang
bendi, daun parsley, kobis, segala jenis lobak, sayaur yang ada getah putih dan
berdaun besar,sengkuang cina, daun gandum muda, barley grass, Ubi sengkuang,
tauge, bawang putih dan bawang merah.
Sel Cancer akan merebak dengan cepat jika tubuh berasid 6.6
ph hingga 5.5 ph
1.Faktor tubuh berasid
1· Pemakanan jika diambil berlebihan dalam jangka waktu yang
lama
a· Jenis makanan tinggi protein terutamanya protein haiwan
contohnya daging lembu dan ayam. Makanan laut seperti sotong, udang, ketam dan
kerang.
b· Minuman bergas dan jus buah-buahan terutamanya yang telah
diproses dan mengandungi bahan pengawet dan juga pewarna.
c· Makanan yang telah diperap seperti jeruk, ikan kering dan
juga makanan ringan yang terlalu tinggi kandungan MSGnya.
2. Faktor emosi, mental dan spirit yang negatif. Kajian
menunjukkan cara berfikir, sikap dan emosi yang negatif akan meningkatkan tahap
keasidan dalam darah.
Vitamin B17 dari Biji Apricot Biji apricot mengandungi
kandungan Vitamin B17 yang paling tinggi di dunia.
Dengan sering mengamalkannya dapat membantu anda mengawal
beberapa jenis penyakit kronik yang merbahaya.
Apricot di percayai mempunyai khasiat seperti berikut
anti penuaan, ketahanan badan ,meningkat sistem imuniti ,
kardiovaskular dan masalah peredaran darah , kencing manis , sawan, keletihan
kronik , Detoksifikasi hatipenyakit autoimmune/SLE , asma/alahan , radang
paru-paru , Mengurangi bintik-bintik hitam dan jerawat , sel-sel mati serta
menghilangkan kulit yang kasar.
Untuk
kewanitaan
Menghilangkan keputihan, senggugut, melancarkan perjalanan
darah haid, kesakitan di bahagian rahim, menghilangkan bau hamis. ( 8-15 biji
setiap pagi dan petang sahaja .
Cara makan untuk penggunaa biasa : Di kunyah 65 kali
kunyahan sehingga sebati dengan air liur. Sewaktu kunyah pastikan air liur
keluar dengan banyak. Ini akan membantu menuteralkan bahan aktif yang ada dalam
kandungan Biji apricot tersebut.
Harga di kedai eridani : RM20 / 250 gm
Harga di kedai eridani : RM20 / 250 gm
0 ulasan:
Post a Comment